2018. február 23.

David Garrett és a holokauszt-hegedűk

2013. december 06-11. | Izrael turné | David Garrettet különleges kapcsolat köti Izraelhez. Tinédzserként gyakran volt itt, és mind a mai napig szívesen ad itt koncertet. | Videó: YT |



Videó, magyar és angol felirattal (jobb alsó sarok: első ikon >> "feliratok", vagy a második ikon: a "fogaskerék/beállítások" >> feliratok)




A videóban elhangzottak:

A koncertje után David kihasználja az időt, hogy meglátogassa egy régi ismerősét, Amnon Weinsteint Tel-Avivban. A 73 éves szakember a holokauszt idejéből származó hegedűket restaurál, amelyeken koncentrációs táborok foglyai játszottak, mielőtt megölték őket.

David Garrett: Nagyszerű dolognak tartom ezt, amin Amnon dolgozik. Tényleg csak támogatni tudom, mert úgy érzem, bizonyos értelemben a zene segítségével is felidézi a történelmet. És ez valami annyira megható, amit szavakkal nem lehet elmondani.

Amnon élethivatásául tűzte ki, hogy ezeket a holokauszt-hegedűket újra megszólaltassa. És hogy éppen egy német művész játszik rajtuk most, mélyen meghatja. 

Amnon Weinstein: A hegedű hangja egy imádkozó ember hangjára hasonlít. Amit ezek az emberek utoljára hallottak, mielőtt a gázkamrába mentek, a hegedű hangja volt. A munkámmal 6 millió meggyilkolt zsidónak szeretnék emléket állítani. 

Később, újra a színpadon, már saját, több millió eurós Stradivariján. Németként Izraelben játszani David számára rendkívüli jelentőségű, mert az izraeli-német barátságot szívügyének tartja.

_______________________________________

Fordította: Menyhért Mónika




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése